Festiwal Wódki i Zakąski – trzecia edycja

25 i 26 stycznia 2020 r. w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie odbędzie się trzecia edycja Festiwalu Wódki i Zakąski, która będzie imprezą towarzyszącą „Jedz Pij Warszawo” – największego w Polsce wydarzenia dedykowanego szeroko rozumianej kulturze konsumpcji i biesiadowania.  To jednocześnie reaktywacja legendarnej „Wystawy Kucharsko-Spożywczej” z 1902 roku, kiedy to Warszawa stała się jednym z pierwszych miejsc apoteozy i świętowania sztuki kulinarnej w Europie.

W ostatni weekend stycznia ten najbardziej rozpoznawalny budynek w Polsce przeistoczy się w gigantyczny plac targowy wypełniony m.in.: restauracjami i barami hołdując tym samym kultywowanej od wielu pokoleń tradycji polskiej gościnności. Swoje najlepsze wyroby zaprezentują ogólnopolscy oraz lokalni producenci, których produkty wyróżniają się najwyższą jakością. Będzie można spróbować specjałów ulubionych warszawskich lokali gastronomicznych, a swój kunszt zademonstrują czołowi szefowie kuchni, piekarze, cukiernicy, sommelierzy i barmani. Nie zabraknie degustacji kulinarnych przysmaków i wykwintnych trunków.

fot. Materiały organizatora

„Cudze chwalicie, swego nie znacie!”
To znane przysłowie trafnie oddaje idee, jakie przyświecają organizacji Festiwalu Wódki i Zakąski.
Francuzi szczycą się koniakiem i szampanem, Szkoci whisky, Amerykanie bourbonem, a Meksykanie tequilą. Hiszpanie gloryfikują kulturę „tapas”, Włosi tradycję „aperitivo”, a Niemcy zapraszają na Oktoberfest.

Natomiast my, Polacy, mamy doskonały trunek – wódkę, uznawaną na całym świecie za najbardziej rozpoznawalny polski produkt, jak również wyjątkową żywność, chleb i specjały kulinarne, które w żadnym miejscu nie smakują tak, jak tu. Połączenie tych wyjątkowych atutów, to kwintesencja Festiwalu Wódki i Zakąski, którego misją jest kultywowanie najlepszych tradycji kulinarnych i gorzelniczych naszego kraju oraz nadanie polskiej kuchni i wódce należnej rangi na tle innych narodowych kultur alkoholowych i gastronomicznych.

Dla chcących rozwijać swoje umiejętności zorganizowane zostaną darmowe warsztaty, m.in. ze sztuki otwierania i serwowania ostryg, mieszania koktajli i wytwarzania nalewek, a pasjonaci robienia zdjęć dowiedzą się jak zostać mistrzem fotografii kulinarnej.

Festiwalowo-targowa formuła wydarzenia przewiduje także „Vege Bazar” oraz targ festiwalowy (punkty sprzedaży, stoiska), gdzie będzie można smacznie zjeść i wypić oraz kupić prezentowane przez Wystawców produkty, wyroby i przetwory.

Pomysłodawcą Festiwalu Wódki i Zakąski jest Piotr Popiński, uznany warszawski restaurator, popularyzator polskiej historii, tradycji i kultury kulinarnej, właściciel grupy restauracyjnej Good Food Concept, prowadzącej restauracje: Elixir by Dom Wódki, Folk Gospoda, Czerwony Wieprz oraz The Roots Bar & More. Twórca pierwszego w Polsce Muzeum Wódki, a także organizator cieszącego się olbrzymią popularnością turnieju piłkarskiego dla branży HoReCa – Horeca Football Cup.

W programie:

Degustacja wódek, nalewek i likierów od najlepszych polskich i międzynarodowych producentów
Wódka i zakąska kontra Tapas i Aperitivo z Robertem Makłowiczem,
Robert Sowa w pojedynku na tatary,
Akademia koktajlowa z barmanami z World’s 50 Best Discovery,
Flair Show mistrzów świata Tomka Małka i Marka Posłusznego,

PRZESTRZEŃ „NA ZDROWIE!”
Lista zaproszonych Gości, przestrzeni i czasu realizacji poszczególnych wystąpień może ulec zmianie
Strefa wiedzy, a w niej:

● WÓDKA I ZAKĄSKA KONTRA TAPAS I APERITIVO
O polskiej kulturze wódki i zakąski w porównaniu z hiszpańskim „tapas’ i włoskim „aperitivo”.
Robert Makłowicz – ekspert kulinarny, dziennikarz, publicysta i podróżnik.
SOBOTA 16:30 – 17:00 – SCENA KOLUMNOWA

● O HISTORII WARSZAWSKICH FABRYK WÓDEK I LIKIERÓW
Adam Łukawski – Muzeum Wódki i Bartosz Paluszkiewicz – historyk gastronomiczny
SOBOTA 15:00 – 15:45 – SALA GOETHEGO

● WÓDKA W KOKTAJLACH
O tradycji tworzenia finezyjnych koktajli na bazie wódki, a także o jej znaczeniu w ponad 200 letniej historii sztuki barmańskiej.
Arnold Skiba i Paweł Hyba – barmani z THE ROOTS Bar & More – pierwszego w historii baru z Polski, który znalazł się na prestiżowej liście World’s 50 Best Discovery
NIEDZIELA 18:15-19:00 – SALA GOETHEGO

● CUDZE CHWALICIE SWEGO NIE ZNACIE – KONKURS WIEDZY O WÓDCE
Konkurs wiedzy o wódce z atrakcyjnymi nagrodami.
Konkurs poprowadzi: Patryk Le Nart –Międzynarodowa Szkoła Barmanów i Sommelierów MSBiS
Marek Posłuszny – Mistrz Świata Barmanów „Flair”
SOBOTA 16:15-17:00 – SALA GOETHEGO

● JAK ZROBIĆ WYJĄTKOWĄ NALEWKĘ- warsztat
Karol Majewski – wybitny polski producent nalewek, poprowadzi warsztaty, w trakcie których opowie o tajnikach produkcji, mających wpływ na smak i najwyższą jakość produktu.
SOBOTA 13:30 -14:30 – SALA GOETHEGO

● ALKOHOL ZACZAROWANY W SZKLE – Jak jakość szkła wpływa na smak alkoholu
Paweł Kałużny – Guest Experience Think TankDzień , godzina SCENA WINO

● AKADEMIA KOKTAJLOWA – JAK ZROBIĆ KOKTAJL W DOMOWYCH WARUNKACH- warsztat
Mistrz Świata Barmanów „Flair” Tomasz Małek oraz barmani z THE ROOTS Bar & More – pierwszego w historii baru z Polski, który znalazł się na liście World’s 50 Best Discovery, przedstawią sposoby na przygotowanie znakomitych koktajli domowym sposobem, i z łatwo dostępnych składników.
NIEDZIELA 16:30-17:15 – SCENA KOLUMNOWA

● FLAIR SHOW MISTRZÓW ŚWIATA
Tomasz Małek i Marek Posłuszny – wielokrotni mistrzowie świata w spektakularnym „Flair Show”, z którym podróżują po całym świecie. Londyn, Paryż, Nowy Jork, Dubaj, Tokio, Szanghaj, Hong Kong i Sydney. Pora na Warszawę!

Posted by wk

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *