Festiwal Wódki i Zakąski

Tegoroczny Festiwal Wódki i Zakąski odbędzie się w dniach 19-20 października br. na aż trzech poziomach Reduty Banku Polskiego. Miejsce – wybrane nie przypadkiem – stanowi o prestiżu tego wydarzenia. Festiwal, podobnie jak rok temu, będzie trwał dwa dni. Codziennie w godzinach od 12:00 do 22:00 na Gości czekać będą niezwykle atrakcje. Już sam bilet uprawnia do degustacji ponad 200 marek alkoholi, ale to nie wszystko.

Ci, którzy zdecydują się na zakup podstawowego biletu wstępu otrzymają m.in. degustacyjny kieliszek festiwalowy, przewodnik po Festiwalu, a także coś wyjątkowego – bilet do pierwszego w Polsce Muzeum Wódki, które wprowadzi w tajniki historii trunku.W dodatku, na odwiedzających podczas Festiwalu, czekać będą wystawcy wódek, którzy również opowiedzą ciekawostki gorzelnicze, a także  podkreślą walory degustacyjnego trunku, jaki będzie prezentowany na stoisku. Będzie można również zakupić specjalny „pakiet konesera”, który zawierać będzie – oprócz degustacji – wstęp na liczne warsztaty, a także unikatowy zestaw prezentowy.

Istotnym elementem tegorocznego Festiwalu będzie wątek edukacyjny. Odbędą się liczne warsztaty i panele dyskusyjne z wyjątkowymi Gośćmi. Dyskusje dedykowane będą zarówno przedstawicielom branży gastronomicznej, restauratorom, barmanom, dystrybutorom, jak i prywatnym Gościom – konsumentom. Piątek od godziny 12:00 dedykowany jest głównie dla branży HoReCa i nawiązywaniu relacji biznesowych. W specjalnej Strefie Edukacji odbędzie się szereg spotkań i prelekcji związanych z dynamicznie rozwijającym się w Polsce rynkiem cocktail barów. Jednymi z gwiazd pierwszego dnia będą, goszczący w Polsce po raz pierwszy z wykładem oraz koktajlowym show, barmani z legendarnego American Bar w hotelu The Savoy z Londynu, wybranego najlepszym koktajlowym barem świata 2017. W przeszłości bywali w nim m.in.  Marylin Monroe, Winston Churchill, Frank Sinatra, czy Humphrey Bogart, Elizabeth Taylor, oraz członków zespołu The Beatles. Obecnie natomiast można tam spotkać nim.in. małżeństwo  Beckhamów i KateMoss.

Ponadto, barmani z całego kraju będą mogli zgłębić swoją wiedzę w zakresie „Zero waste, czyli polityka oszczędności w cocktail barze”, dowiedzieć się o tym jaką rolę stanowi wódka w historii koktajli, a także wziąć udział w II edycji mistrzostw barmańskich Bar Masters Challenge, o których będziemy na bieżąco informować. Uczestnikom dedykowana będzie również strefa VIP, gdzie będzie można odbyć indywidualne spotkania z gośćmi honorowymi Festiwalu i wystawcami.

Ważnym wydarzeniem pierwszego dnia, tuż po oficjalnym otwarciu, będzie uroczyste przekazanie do Muzeum Wódki kolekcji pamiątek rodzinnych po największym przedwojennym importerze polskich wódek do Stanów Zjednoczonych. Na tą okoliczność przybędą z Nowego Jorku spadkobiercy. Zaproszeni zostaną również przedstawiciele władz Warszawy, Ministerstwa Kultury oraz Ambasador USA.

W drugim dniu Festiwalu planujemy szereg warsztatów z wybitnymi ekspertami, m.in. „Jak zrobić wyjątkową nalewkę?”, „Jak przygotować zakąski w 5 minut?”, „Jak otwierać ostrygi i serwować kawior?”, czy „Jak w domowych warunkach przygotować pyszne koktajle?”. Ciekawi historii będą mogli dowiedzieć się o kulturze wódki w czasach PRL oraz poznać historię kultowych warszawskich barów i restauracji XX-lecia międzywojennego, a Muzeum Wódki przygotowało na tę okoliczność arcyciekawą prezentację „100-lecie niepodległości w Muzeum Wódki”.

Stoiska degustacyjne z kolei będą prezentowały wyroby najbardziej uznanych lokalnych i międzynarodowych producentów wódek, nalewek, miodów pitnych i likierów. Całość dopełniać będzie specjalna strefa gastronomiczna, gdzie będzie można skusić się na dania oraz zakąski przygotowane na to wydarzenie przez najlepszych warszawskich kucharzy. Festiwalowi towarzyszyć będą także pokazy barmańskich mistrzów świata w stylu flair, koncert-niespodzianka, a także liczne konkursy z atrakcyjnymi nagrodami. To jednak nie wszystko – jeśli komuś przypadnie do gustu festiwalowy trunek, będzie mógł nabyć go w sklepie w specjalnych, festiwalowych cenach, jak również wiele innych ciekawych pamiątek, związanych z wódką i gastronomią. Na after zapraszamy do Muzeum Wódki, do The Roots oraz do Domu Wódki, przy Pl. Teatralnym.

Festiwal jest jedynym w Polsce wydarzeniem dedykowanym wódkom, dlatego wezmą w nim udział najlepsi producenci, którzy z dumą zaprezentują swoje produkty. Podobnie jak w ubiegłym roku, spodziewamy się rynkowych premier oraz degustacji unikatowych, starzonych i rocznikowych alkoholi, których niepowtarzalna możliwość spróbowania będzie jedynie w trakcie Festiwalu. Ponadto, dla kolekcjonerów unikatów, w sklepie festiwalowym szykujemy sporo niespodzianek.

Posted by wk

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *